zaterdag 23 februari 2013

blauwe kraanvogels in Nederland


Op zoek naar mooie, onbekende en betaalbare wijnen uit een iets koeler Zuid-Afrikaans gebied, bezocht ik Barton Vineyards tijdens mijn wijnreis vorig jaar.
Volgens de Wine of Origin-classificatie ligt Barton Vineyards in: Western Cape- Cape South Coast- Walker Bay- Bot River.
Dit prachtige maritieme district wordt hoog gewaardeerd voor het maken van kwaliteitswijnen. De wijngaarden van Barton liggen op 100-190m hoogte, 11km van de Altantische Oceaan aan de zuidkust. De bodem bestaat uit: grof zand met ijzerhoudend kwartsiet, op verweerd Tafelberg zandsteen en klei op sommige plaatsen.

Samen met wijnmaker P.J. en marketingmanager Telana proefde ik zes gepresenteerde wijnen. Ik was zeer gecharmeerd van de delicate smaak, mooie lange afdronk, de zo natuurlijk mogelijke productiewijze en het aantrekkelijke prijsniveau.
De druiven worden met de hand geplukt, de opbrengst per hectare is vrij klein, 5 à 6 Ton. Nog niet alles wordt gebruikt voor botteling onder het Barton-merk; de oogst wordt nu nog gedeeltelijk verkocht. Het wijnmaken gebeurt met een minimum aan toevoegingen en slechts een lichte filtering.

De Britse eigenaar Peter Neill kocht het estate in 2001.
Hij bezocht me afgelopen zomer en na een goed gesprek en na herhaald proeven samen met anderen, besloot ik om te beginnen met het importeren van twee Barton-wijnen. Het zijn de:

 
~ shiraz-cabernet sauvignon 2010
van jonge wijngaarden (6 jaar, shiraz 5,4ha en cabernet 2,6ha), 
heeft 16 maanden gerijpt op Frans (25% nieuw en 2, 3 en 4 maal gebruikt) eikenhout, productie 1850 dozen van zes


 ~ chenin blanc 2012
van een relatief oude chenin-wijngaard (25 jaar, 5,9ha), 4 maanden “sur lie”, gemaakt zonder houtrijping, productie 900 dozen van zes, uitgevoerd met schroefdop


Wijnmaker P.J. Geyer heeft een voorkeur voor het maken van elegante droge wijnen met een mooie concentratie en balans tussen zuren, alcohol en fruit. Hij heeft jarenlang in Frankrijk gewerkt voor de beroemde wijn-familie Moueix in Saint-Emilion. Veel ervaring deed hij op bij biodynamisch werkend grand cru classé wijnmaker Alain Moueix. Ik woonde onlangs een presentatie van Moueix bij in Amsterdam. Journalist Han Sjakes schreef een verslag hierover, zie  Han Sjakes

Op de fles afgebeeld is de zeldzame blauwe kraanvogel; Zuid-Afrika's nationale vogel. Op het terrein van het wijnhuis verblijven twee families van deze opvallende vogelsoort. Barton doneert een klein bedrag per verkochte fles aan de Overberg Blue Crane Group, die maatregelen neemt om het voortbestaan van deze kraanvogelsoort te verzekeren.


 

Sinds 2011 is Barton IPW gecertificeerd. IPW staat voor Integrated Production of Wine. Dit betekent dat er duurzaam wordt gewerkt met betrekking tot alle aspecten van het wijnmaken; in de wijngaard, bij het wijnmaken en op het vlak van biodiversiteit. Zie www.ipw.co.za

Bij Barton wordt er, naast wijn, ook honing, olijfolie en onder andere biologisch gecertificeerde lavendelolie gemaakt. Barton biedt de mogelijkheid om de wijnen ter plekke te proeven en verhuurt daarnaast vakantievilla’s. Zie www.bartonvineyards.co.za


Geen opmerkingen:

Een reactie posten