zondag 14 februari 2016

Millésime Bio 2016Eind januari bezocht ik met proefpartner-vinoloog Alexander de grootste biowijnbeurs ter wereld: de Millésime Bio in de aangename studentenstad Montpellier. 
De interesse in biologische wijnen is gegroeid de laatste jaren; het aantal exposanten is uitgebreid, net als het bezoekersaantal.

proeven
De geproefde wijnen van wijnjaar 2015 uit Zuid-Frankrijk bleken over het algemeen beter dan die van 2014. Er kunnen grote verschillen zijn in een land, streek, en tussen verschillende producenten; het is nodig om altijd zelf de proef op de som te nemen.

Een aanwezige Italiaanse producent raadde ons zijn 2013 barbera ernstig af; hij was er bepaald niet tevreden over. Na proeven viel die ons best mee; we kwamen fors minder geslaagde wijnen tegen die als prima werden aangeprezen.

Van bestaande leveranciers Domaine St.Roman d’Esclans uit de Provence en Domaine Sauvète uit de Loire proefden we nieuwe jaargangen van de nu nog voorradige volgende wijnen:

Air de Famille rosé 2015, prima, veel fruit, iets anders van smaak dan de grandioze 2014 wegens een niet-dominant bittertje

Oneiros sauvignon blanc 2014, nu nog vrij jong voor een langer houdbare sauvignon, ontwikkelt zich goed, gaat veel lijken op de overheerlijke 2012 die eerder “goud” op deze beurs scoorde

Daarnaast een aantrekkelijke Provence witte wijn, gemaakt van rolle ofwel vermentino druiven. 

En vele andere, uit bv. de Rhône (vrij prijzig; >20 euro, doch het bedrag waard), met onbekende druivenrassen zoals een interessante roséblend met Caladoc en uit de Savoie: Altesse en Jacquère (de ca.15 geproefde monocépages vonden we minder geslaagd, op een na, òf echt eetwijnen d.w.z. niet geschikt om op zichzelf te genieten). 


voorlopige conclusie
We merkten dat relatief veel rode wijnen te heftig waren; veel tannines, concentratie,  vaak onvoldoende fruit om dat te balanceren en drogend in de afdronk. Bij de betere merk je dat het fruit het op termijn kan goedmaken; laten rijpen en geduld hebben. Wat mij betreft duurt dat veelal te lang. Ik wil wijnen bieden die nu en de komende jaren aantrekkelijk zijn. Wit en rosé waren soms verrassend goed, bij een interessant prijs-kwaliteitsniveau.

Een stuk of vijftien wijnen, ook van andere producenten gaan we over enige tijd naproeven; op je gemak in Nederland proeven is anders dan op een beurs, en de wijn ontwikkelt zich in de tijd nog. We proeven alles op z’n minst tweemaal; wordt vervolgd.

Mocht je zelf nog eens in Montpellier zijn; voor een mooie avond met live muziek, tapas, bijpassende wijnen en goed wijnadvies, ga naar trinquefougasse.com

enkele links, ook naar andere producenten:


saint roman d’esclans                                             

altydgedacht estate

barton vineyards                                                     

manley private cellar  

weingut kreichgauer                                               

Terraswijntest Parool 2015 zie Terrasmus, waar de Shortwood wijn werd getest

Terrasmus                                                               

facebook maxwijnimport

duurzame productie in Zuid-Afrika: ipw                

twitter maxwijnimport

webwinkel Maxwijnimport.nl

2 opmerkingen:

  1. Opmerkelijk maar dat komt ook doordat wij Nederlanders anders proeven dan de mensen in het buitenland. Heb het idee dat we in Nederland sneller geneigd zijn iets goed te vinden als het "lekker weg drinkt".

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal mee eens. Denk dat er in nederland niet echt heel veel fijnproevers zijn. Dat zie je als mensen een goede witte wijn in de koelkast gooien ipv een wijnklimaatkast
    wijnklimaatkast

    BeantwoordenVerwijderen